فهرست ها

با ارائه ۴ اثر؛ منابع طرح «کتاب خوان ماه» ویژه مهر ۱۴۰۲ معرفی شد

منابع طرح کتاب خوان ماه، ویژه مهر ۱۴۰۲ با ارائه کتاب های «محمد صلی الله علیه وآله؛ پیامبری برای همیشه»، «حاج جلال»، «خانوم ماه» و «قصه های شیرینِ فیه ما فیه» معرفی شد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه مهر ۱۴۰۲ با هدف تبیین منویات رهبر معظّم انقلاب اسلامی برای ارتقای فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در جامعه، دسترسی همگانی به کتاب، لزوم معرفی کتاب‌های مفید برای پرورش فکری آحاد مختلف مردم جامعه و همچنین ارتقای فضایل اخلاقی و فرهنگ عمومی از طریق مطالعه کتاب‌های مفید و فاخر در سطح کشور، معرفی شد.

«محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله؛ پیامبری برای همیشه»
پدیدآور: حسن رحیم‌پور ازغدی
ناشر: دفتر نشر فرهنگ اسلامی
تعداد صفحات: ۱۲۴

«محمد پیامبری برای همیشه» نام کتابی است برآمده از سخنرانی‌های آقای حسن رحیم پور ازغدی در ارتباط با شخصیت پیامبر اکرم  صلی الله علیه و آله که در مناسبت‌های گوناگونی ایراد شده است.

مطالب ارائه شده ابعاد تازه‌ای از شخصیت نبی مکرم اسلام را با نگاه به نیازهای مخاطب امروزی از شناخت ایشان به نمایش می‌گذارد. در سخنرانی اول که به مناسبت میلاد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله است، استاد رحیم‌پور پس از ذکر مقدماتی از ویژگی‌های شخصیتی آن حضرت، با بیان چند نکته از شیوه حکومت اسلامی، پاسخی اجمالی به این پرسش که «برای رشد و بالندگی و رسیدن به اهداف الهی در حکومت اسلامی چه باید کرد؟» می‌دهد. در سخنرانی دوم یکی از بزرگترین خدمات پیامبر به بشریت یعنی آموختن نحوه ارتباط با خداوند بیان می‌شود و در ادامه به برخی رفتارهای اجتماعی حضرت اشاره می‌شود.

سخنرانی سوم پاسخی است منطقی و روشن به برخی شبهات مطرح شده که به دنبال تضعیف و تحریف اعتقاد به نبوت با شعارهای علمی، جامعه‌شناسانه و دین شناسانه به خورد مسلمانان داده می‌شود. در سخنرانی چهارم نیز که بحثی ساختاری دارد، با الگو برداری از جامعه اسلامیِ عهد رسول گرامی اسلام، نکاتی راجع به نظریه حکومت دینی مطرح می‌شود و به انتقادات وارد بر آن پاسخ می‌دهد.

«حاج جلال»
پدیدآور: لیلا نظری گیلانده
ناشر: سوره مهر
تعداد صفحات: ۳۱۲

«حاج جلال» روایتگر خاطرات پدری است که دو پسر و دو دامادش را در جنگ تحمیلی از دست داده است. کتابی که محور اصلی آن داستان پسری است روستایی به نام جلال که از کودکی دغدغه‌های خاصی را در ذهنش می‌پروراند. او درس و تحصیل را رها کرده و تمام وقت عمرش را صرف زمین کشاورزی می‌کند. پس از ازدواج صاحب چندین پسر و دختر می‌شود. روزها پشت روزها می‌گذرد و زندگی ادامه دارد تا اینکه سایه‌ی سیاه جنگ بر آسمانِ آبی کشور سنگینی می‌کند. پسرها که دیگر بزرگ شده بودند و پدر به دستگیری آن‌ها امید بسته بود، راهی میدان جنگ شده و یکی پس از دیگری شهید و مجروح می‌شوند.

زبان ساده و روان نویسنده در همنشینی لهجه شیرین حاج جلال که در گوشه و کنارِ کتاب خود نمایی می‌کند، جذابیت و صمیمیت این اثر را دو چندان کرده است. روایت زندگی چهار شهید در یک خانواده و خالی شدن جای آنها در زندگی حاج جلال و خانواده‌اش کتاب را از سایر کتاب‌های خاطره‌نگاری مرسوم متمایز می‌کند. همچنین فضای آکنده از عشق و سادگی روستا و فداکاری حاج جلال و همسرش نقطه عطفی در داستان این کتاب است.

«خانوم‌ماه (روایتی از زن بدون هیچ پسوندی ...)»
پدیدآور: ساجده تقی‌زاده
ناشر: به‌نشر
تعداد صفحات: ۳۵۲

کتاب‌های خاطرات و تاریخ شفاهی در میان سرگذشت‌نامه‌ها طرفداران فراوانی دارد. حالا اگر این خاطرات در بستر جذاب و قابل‌توجهی همچون جنگ اتفاق افتاده باشد جذابیتی دوچندان می‌یابد. شاید کم نباشد تعداد کتاب‌هایی که در این قالب و از زبان همسر، مادر یا خواهر شهیدی روایت می‌شود و یک‌جور زنانگی آشکار تنیده در کلمات را به نمایش می‌گذارد، اما جنس اتفاقات و سبک روایت‌ها به خوبی می‌تواند این آثار را از هم متمایز کند. کتاب «خانوم‌ماه» را ساجده تقی زاده، از داستان زندگیِ خانم‌ناز علی‌نژاد، همسر شهید شیرعلی سلطانی در ۳ فصل جداگانه روایت می‌کند.

کتاب به صورت داستان‌های کوتاهِ به‌هم پیوسته روایت می‌شود؛ به زبانی ساده و با حال‌وهوایی زنانه. نکته قابل‌توجه این است که که این کتاب تنها روایت زندگی یک همسر شهید نیست، بلکه روایتگرِ زیستِ فردی و اجتماعیِ یک زنِ ایرانیِ تأثیرگذار و تصویر روشنی از یک مادر واقعی است. زنی که نقش مهمی در تصمیمات همسر شهید خود در مقاطع حساس زندگی ایفا کرده است. شرایط سخت و پیچیده‌ای همچون مبارزه با رژیم پهلوی، مقابله با گروه‌های منحرف در سال‌های پیش از انقلاب اسلامی، تغییر مسیر خانواده و به تبع آن جامعه. «خانوم ماه» را فارغ از تمام فراز و نشیب‌ها و خرده‌روایت‌هایی که دارد می‌توان داستان عشق و فداکاری نامید.

«قصه‌های شیرینِ فیه ما فیه»
بازنویسی: محمدکاظم مزینانی
ناشر: پیدایش
تعداد صفحات: ۱۲۰

«فیه‌ ما فیه» یکی از آثار منثور مولانا جلال‌الدین محمد بلخی است؛ کتابی در بردارنده سخنانِ ارزشمند او که در برخی مجالس یا در گفت‌وگوهایش با دیگران بیان شده و کاتبانی آن را نوشته‌اند.‌ اندک اندک این نوشته‌های پراکنده جمع‌آوری و پس از مرگ مولانا جلال‌الدین به صورت کتابی مستقل منتشر شد. بخش‎هایی از نثر «فیه ما فیه» بسیار درخشان و خواندنی است و هر فارسی‌زبانی را به وجد می‌آورد.

مولوی در این مجموعه از باورها و آرزوهایش سخن به میان آورده، او در این کتاب بسیار ساده و خودمانی اما ژرف سخن می‌گوید؛ گاه به نرمی و ملایمت و گاه بسیار جدی، سخت و خشن. «قصه‌های شیرینِ فیه ما فیه» اثری است که می‌تواند دریچه‌ای برای ورود به دنیای پُر رمز و راز مثنوی‌ها و غزلیات ملّای رومی باشد، کتابی که تنها گوشه‌ای از نبوغ و هنر کم‌نظیر مولوی را به نمایش می‌گذارد. این اثر به قلم محمد کاظم مزینانی و به زبانی ساده و روان برای نوجوانان بازنویسی شده است.

اخبار و اطلاعیه